De stamcellen uit tanden kunnen gemakkelijk uitgroeien tot hersencellen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De cellen in tandpulp hebben van nature al veel weg van hersencellen en kunnen vergelijkbare complexe netwerken vormen.

Na een korte behandeling in een laboratorium kunnen de stamcellen uit tanden mogelijk worden getransplanteerd naar menselijke hersenen voor behandelingen van aandoeningen zoals beroertes en verlammingen.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in het wetenschappelijk tijdschrift Stem Cell Research.

De wetenschappers slaagden erin om stamcellen uit tandpulp in hun laboratorium uit te laten groeien tot cellen die veel op zenuwcellen uit de hersenen lijken.

“We doen dit door de cellen een omgeving te bieden die zo veel mogelijk op een hersenomgeving lijkt, zodat ze niet uitgroeien tot cellen voor tanden, maar tot hersencellen”, verklaart hoofdonderzoekster Kylie Ellis op de nieuwssite van de Universiteit van Adelaide.

De in het laboratorium gekweekte cellen zijn niet identiek aan hersencellen, maar door hun eigenschappen zouden ze waarschijnlijk probleemloos kunnen functioneren in het menselijk brein.

“De nieuwe cellen vertonen veel dezelfde eigenschappen als neuronen. Ze vormen ook complexe netwerken en communiceren door simpele elektrische activiteit”, aldus Ellis.

De onderzoekster hoopt de ‘tandcellen’ in de toekomst te gebruiken om de schade van bijvoorbeeld een beroerte te repareren. “Uiteindelijk willen we de stamcellen uit de tanden van patiënten gebruiken voor behandelingen van hun hersenen, waarbij niet de afstotingsverschijnselen zullen optreden die je normaal vaak ziet bij celtherapie.”