Foto Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd tanden te laten groeien uit stamcellen afkomstig uit urine. Dit soort tanden zouden volgens wetenschappers in de toekomst een oplossing kunnen zijn voor mensen die hun tanden verliezen door verwaarlozing of ouderdom.
De resultaten staan gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Regeneration. Het onderzoeksteam gebruikte cellen uit urine van muizen en lieten die in een laboratorium verder ontwikkelen tot stamcellen. De wetenschappers plaatsten een mix van deze stamcellen en ander materiaal in de muizen. Na drie weken begon de celbundel op een tand te lijken. De gekweekte tanden waren echter niet zo hard als normale tanden. 'De tandachtige structuur bevatte tandmerg, tandbeen en tandglazuur', melden de wetenschappers. Wetenschappers reageren sceptisch op het resultaat. Zo vertelt Chris Mason, stamcelwetenschapper aan het University College London, aan de BBC: 'Urine is waarschijnlijk een van de slechtste bronnen. Urine bevat weinig cellen, daardoor kan het niet op een efficiŽnte manier worden omgezet in stamcellen.'
Hij waarschuwt daarnaast voor het risico op infecties door bacteriŽn uit urine. In urine is de hoeveelheid bacteriŽn veel hoger dan in andere celbronnen. 'Je zou het gewoon niet op deze manier moeten doen', aldus Mason.