In het bos bij het Utrechtse Leersum is een karabijn uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. Het vuurwapen heeft 74 jaar onder de grond gelegen.
Een Nederlandse soldaat uit Leersum was op de vlucht geslagen en gooide tijdens het rennen al zijn uitrusting van zich af. Een 16-jarige boerenjongen, Albert zag dit gebeuren en nam het geweer van de soldaat mee. Op deze manier kwam het in ieder geval niet in handen van de Duitsers. De jongen begroef het in een weiland, zodat het goed verstopt zou zijn, meldt de NOS.
Na de oorlog verhuisde de familie, maar het vuurwapen bleef achter in de grond. De inmiddels 83-jarige broer van Albert belde drie weken terug het Staatsbosbeheer. Hij wilde graag proberen het vuurwapen terug te vinden. Dit bleek nog niet zo makkelijk. Het weiland was inmiddels veranderd in een bos. Maar dit hield de boswachter en de broers niet tegen. Toen de boswachter met een metaaldetector het ijzeren hekwerk had gevonden, werd het gemakkelijk. Al snel vonden ze de verroeste karabijn terug.
Ondanks dat er niet veel van het wapen over is, zijn de broers heel blij dat het gevonden is. Nu weten ze in ieder geval zeker dat de karabijn inderdaad nooit is gevonden door de Duitsers.
Het hout van de karabijn is volledig vergaan en het ijzer is verroest. De restanten worden aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek aangeboden. Foto