Op vakantie gaan in space, het kan vanaf 2016 voor slechts 120.000 euro per persoon. Maar dan moet je er nog wel een retourticket bij kopen van 300.000 euro. Gelukkig krijg je er wel je eigen ruimtebutler bij!
Het hotel zal op een hoogte van 350 - 400 km rondjes om de Aarde circuleren (het ISS doet het op 330 - 425 km) en medio 2016 gereed zijn.
De officiŽle naam is Orbital Technologies Commercial Space Station. Het OTCSS zal 7 gasten kunnen accommoderen in 4 cabine's.
Gasten kunnen chillen in gewichtloze omstandigheden, turen naar de Aarde en het heelal via de 2 ramen, ontspannen door TV te kijken, procrastineren door naar WMR te surfen op het internet, of slapen in speciale slaapzakken (horizontaal of verticaal).
Inchecken gaat niet zomaar. Je moet een trainingsproces doorlopen van tot wel 3 maanden, afhankelijk van welk ruimteschip je naar het hotel lanceert.
In tegenstelling tot de tubes vloeibare drap die astronauten krijgen, zullen er 'echte' magnetronmaaltijden meereizen, die opgewarmd kunnen worden als het etenstijd is.
Een week lang overleven op vliegtuigvoedsel heeft nog nooit eens mens geprobeerd, maar de Russen denken dat het haalbaar is.
De Sojoez ruimtecapsule zal er ongeveer 2 dagen over doen om het OTCSS te bereiken. Rusland kennende zal er wel een dashcam op zitten.
Ervaren astronauten zullen de gehele reis (launch t/m terugkeer) meereizen als ruimtebutlers en alle gasten aan boord verzorgen.
In de eerste plaats maken ze gebruik van de Russische Sojoez, maar Amerikaanse en Europese lanceervoertuigen worden ook geanticipeerd.
Een verblijf voor 5 dagen is nog 'relatief' betaalbaar met Ä120.000 per persoon. 10 minuten gewichtloosheid ervaren met Virgin Galactic kost Ä250.000. Maar dan ben je er nog niet...
Het is de trip ernaartoe in de Sojoez die het verblijf in het ruimtehotel prijzig maakt. Dat kost nog namelijk nog eens Ä300.000.
Naast het toeristische karakter van het gebeuren wordt het ding ook ingezet voor wetenschappelijke experimenten. Ook is er de mogelijkheid dat het in geval van nood de astronauten van het International Space Station kan opgevangen. Daarnaast is onderhoud van satellieten een reŽle optie. Foto