Edwin de Roy van Zuydewijn gaat prinses Beatrix voor de rechter slepen omdat ze 'leiding gaf aan het uitvoeren van criminele handelingen'.
Dat zei de voormalige echtgenoot van prinses Margarita woensdagavond in het programma Een op Een. Daarnaast werkt Van Zuydewijn aan een boek dat in de Verenigde Staten wordt uitgegeven.
De Roy van Zuydewijn gaat eerst een civiele rechtszaak aanspannen om zo te kijken of het klopt dat prinses Beatrix op de hoogte was van het onderzoek dat het Koninklijk Huis naar hem deed. Als dat zo is, moet het Openbaar Ministerie er een strafzaak van maken, vindt hij.
De voormalig econoom was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita. In een reeks interviews in HP/De Tijd vertelde het stel in 2003 dat de koninklijke familie De Roy van Zuydewijn in de gaten hield en tegenwerkte.
Het zou het begin zijn van een langslepende affaire. Toenmalig premier Jan Peter Balkenende (CDA) erkende in datzelfde jaar dat De Roy van Zuydewijn zonder medeweten van het kabinet door de BVD, de voorganger van de AIVD, is onderzocht en afgeluisterd.
Ook zijn familie zou zijn bespioneerd. Eind vorig jaar bleek dat prins Bernhard daar opdracht toe had gegeven. In 2000 zou hij De Roy van Zuydewijn een 'vijandig projectiel' hebben genoemd dat 'onschadelijk moet worden gemaakt'.
Het boek waar De Roy van Zuydewijn aan werkt, gaat 'Inside The House of Orange: Fascism, Corruption & Assassinations' heten. "Het komt wanneer het komt", zei hij op de vraag wanneer het boek zou verschijnen.