Zaterdagmiddag hebben 2 onderzoekers hun bevindingen gepresenteerd over een mysterie dat in 2007 plaatsvond in Hoogeveen. Bij het Annen Animal Centre raakten begin november 2007 25 mensen onwel, deze personen werden ook allemaal met vage ziekteverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Nu, bijna 7 jaar na dato, denken 2 onderzoekers de sleutel tot de oplossing van deze zaak gevonden te hebben. Volgens hen is de oorzaak te zoeken in het feit dat er vaker problemen waren met het riool, en dat er waarschijnlijk slachtafval in het riool is terecht gekomen. Toen dit in contact kwam met bleekloog gaf dit een chemische reactie die de onderzoekers omschrijven als ‘’ Cyanide-achtige verschijnselen’’.
Het bedrijf Annen Animal Centre ging failliet na de gebeurtenissen. Zoals het nu dus blijkt buiten hun schuld om. De eigenaren van het bedrijf gaan zich beraden op verdere stappen. Wie er verantwoordelijk is voor deze gebeurtenissen is niet bekend.
Zaterdagmiddag kwamen de onderzoekers hun bevindingen presenteren aan de familie Annen. Met geurproeven werd geprobeerd de geur, die er destijds vrijkwam, na te bootsen. Dit gebeurde met een stukje kipfilet en verschillende soorten bleekloog. Na verschillende proeven herkenden de beide broers, en de ex-werknemers, de geur. Volgens de experts is dit een penetrante lucht, die direct de ziekteverschijnselen doet vertonen, zoals alle mensen hebben ondervonden.
Gemeentebelangen van Hoogeveen gaan over deze zaak vragen stellen in de gemeenteraad.