Het raadsel van een vreemd kwakend geluid dat bemanningsleden van onderzeeboten in de wateren ten westen van AustraliŽ en bij de Zuidpool hoorden, lijkt na een halve eeuw opgelost.
Het geluid blijkt afkomstig van een dwergvinvis. Dat melden volgen de BBC wetenschappers in het tijdschrift Biology Letters van de Britse Royal Society.
Wetenschappers hadden tot nu toe allerlei dieren, maar ook schepen voor het merkwaardige geluid verantwoordelijk gehouden.
De leider van het onderzoek, de Amerikaanse Denise Risch, zegt dat het moeilijk was de bron van het geluid op te sporen. "In de loop der jaren zijn verscheidene suggesties gedaan, maar niemand was in staat tot nu toe aan te tonen hoe het geluid werd voortgebracht". Met opnameapparaten die aan twee dwergvinvissen waren vastgemaakt, is het nu gelukt.
De wetenschappers weten nog niet waarom de dieren het kwakend geluid voortbrengen. De geluiden zijn opgenomen dicht bij de wateroppervlakte en voordat de dwergvinvissen de diepte in duiken op zoek naar voedsel.