Beveiligers houden dag en nacht de mijn bij het Zuid-Afrikaanse Johannesburg in de gaten. Daarin zouden sinds zaterdag honderden illegale mijnwerkers zonder eten of drinken diep onder de grond vastzitten. Maar ze willen helemaal niet gered worden. Tenminste, niet door de autoriteiten. Want die zet ze, als ze buiten zijn, direct in de cel.
Tot nu toe zijn twintig mijnwerkers gered, die meteen werden gearresteerd. In Zuid-Afrika krijgen illegale goudzoekers een boete, of ze belanden in de cel. Ruim 200 mijnwerkers zouden daarom voorlopig liever vastzitten in de mijn dan in de gevangenis. Maar het is nog maar de vraag hoelang ze het onder de grond uithouden. Vroeg of laat moeten ze toch een keer naar boven komen, is de gedachte van de beveiligers.
24 uur per dag houden ze de mijn de gaten om te voorkomen dat de mijnwerkers ontsnappen. Ze willen voorkomen dat de groep door anderen geholpen wordt om zo aan hun straf te ontkomen.
Zondag werden twaalf mijnwerkers gered. Maandag kwamen er nog eens acht naar boven. De mijnwerkers die uit de mijn zijn, proberen de rest van de groep nu te overtuigen om hun pad te volgen.
Het is nog steeds onduidelijk of de mijn is ingestort of dat een rivaliserende bende de mijnwerkers heeft opgesloten. Volgens het Chinese Gold One, eigenaar van de mijn, heeft de groep een tunnel gegraven die waarschijnlijk door de regen is ingestort, meldt de Daily Mail.
Volgens The Guardian is de mijn door een rivaliserende bende afgesloten. De bende zou de groep hebben beroofd en de ingang van de mijn toen met keien hebben geblokkeerd. Dat zou in Zuid-Afrika wel vaker voorkomen.
Zuid-Afrika heeft de diepste goudmijnen ter wereld en daarom zijn ze bij illegale mijnwerkers erg populair. De goudzoekers leven vaak in gevaarlijke omstandigheden onder de grond, op zoek naar erts om te verkopen.