De Indonesische minister van Sport wil de allereerste Indonesische auto terughalen uit Nederland. De auto zou in 1924 voor een tentoonstelling naar Nederland zijn verscheept, maar is volgens de minister nooit terug gekomen.
De auto, een Benz Velo, is een van de eerste auto's en lijkt op een opgevoerde koets. In 1924 zou de auto naar de Amsterdam RAI zijn gebracht, maar volgens de Indonesische minister is de auto nooit verkocht. De auto zou in het bezit zijn geweest van een Indonesische sultan.
Het Louwmanmuseum in Den Haag, waar de auto op dit moment staat, vindt dat zij niet hoeft aan te tonen dat zij de auto rechtmatig heeft gekocht. De KNAC (Koninklijke Nederlandse Automobilistenclub) kon tegenover het Louwmanmuseum aantonen dat zij de rechtmatige eigenaar was, zegt Ronald Kooyman, directeur van het museum tegen BNR.
Archiefstukken verloren gegaan
De KNAC zegt dat de archiefstukken van de auto verloren zijn gegaan en kan daardoor niet zeggen of zij het in 1924 rechtmatig heeft gekocht.
Volgens de Indonesische minister zou het de Nederlanders sieren als zij de auto zouden teruggeven aan Indonesië. Maar het Louwmanmuseum is niet van plan om het belangrijke stuk uit de collectie terug te geven. "Als je iets beweert moet je het ook kunnen aantonen. Wat mij betreft gaat de auto niet terug", aldus Kooyman.