Het Japanse Shimizu heeft een creatieve oplossing bedacht om energie voor de aarde op te wekken. De onderneming wil een rij zonnepanelen, met een breedte tot 400 kilometer aanleggen, rond de evenaar van de maan.

Shimizu, een bouwbedrijf, denkt dat de maan als een grote ‘zonnecentrale’ kan voorzien in de energiebehoefte van de hele aarde, hoewel het in eerste instantie is gefocust op het oplossen van de energiecrisis in Japan.

Vóór de aardbeving in Japan in maart 2011, die de kernramp in Fukushima veroorzaakte, was het land sterk afhankelijk van kernenergie, maar na de ramp keerde het land zich af van deze energievorm. Afgelopen september werd de laatste kerncentrale gesloten. Japan moet nu veel energie invoeren in de vorm van fossiele brandstoffen, waardoor de kosten zijn verveelvoudigd.
Shimizu zegt nu met zijn ‘Luna Ring’ de oplossing in huis te hebben. Het project bestaat uit een strip van zonnepanelen om het maanoppervlak heen en enkele zendstations op de maan. Deze stations zouden de energie als laserstralen of microgolf-energie naar ontvangtorens op aarde moeten sturen. Deze zouden geplaatst worden in de oceanen en woestijnen om wolken zo veel mogelijk te vermijden.
Het is wel langetermijnwerk: Shimizu mikt erop over twintig jaar te kunnen beginnen met het bouwen op de maan. Het bedrijf wil robots aan het werk zetten die de zonnepanelen ter plaatse maken van grondstoffen op de maan. Het bedrijf verwacht dat de Luna Ring ongeveer 17 miljard tonnes oil equivelant (toe) kan leveren als ze de strip 400 kilometer breed maken. Dit zou de hele aarde van energie kunnen voorzien in 2035. Een prijskaartje voor de bouw heeft Shimizu niet gegeven.