Wil je op kamers, maar is één van de redenen om het niet te doen je ontzettend lege portemonnee? Daar hebben ze in Den Haag een oplossing voor gevonden: je huur gedeeltelijk in natura betalen.
Nee, we hebben het niet over het verrichten van diverse hand-en-spandiensten. Een middelbare school in Den Haag is namelijk van plan een studentenflat te bouwen, waarvoor studenten voor een deel 'betalen' met het lesgeven op de school. En de animo is groot; de studentenflat zit al bijna vol, vooral met studenten van de TU Delft.
Studenten gaan gemiddeld acht uur per week voor de school werken. Ze geven bijvoorbeeld les in technologie en ontwerpen, rechten en taal en cultuur. Als tegenprestatie betalen ze minder dan de 450 tot 550 euro die ze normaal gesproken zouden moeten betalen voor een woning.
Het concept is niet helemaal nieuw te noemen. Hoewel het de eerste keer is dat een middelbare school zoiets doet, komt het wel vaker voor dat studenten werken om minder of zelfs geen huur te hoeven betalen. Zo ook in Groningen, waar studenten gratis kunnen wonen in ruil voor vrijwilligerswerk.