Leerkrachten en directie van de Heilige Hartschool in Lemelerveld zijn de afgelopen week overladen met negatieve reacties. De school heeft voor het nieuwe schooljaar alle klaslokalen laten neutraliseren van elektronische straling. Veel mensen vinden dit een vorm van kwakzalverij terwijl de school intussen merkbare resultaten ziet.
Digitale schoolborden en andere draadloze apparatuur geven straling af, dat is bekend. Tot nu toe is niet wetenschappelijk aangetoond dat elektronische straling negatieve gevolgen kan hebben voor mensen. Veel reageerders gaan er daarmee vanuit dat er geen negatieve straling is en vinden de actie van de school pure geldverspilling. De wetenschap heeft echter ook nooit aan kunnen tonen dat straling geen gezondheidseffecten heeft.
'Baadt het niet, dan schaadt het niet'. Onder dat mom heeft de school er in de zomervakantie voor gekozen om het hele gebouw en alle lokalen te laten neutraliseren. Volgens de installateur die het werk uitvoerde, is dit een beproefde methode. Schooldirecteur Mariette Eilert bevestigt dat er sinds de neutralisatie wel degelijk iets is veranderd. "Kinderen en leerkrachten hebben minder snel en minder vaak last van hoofdpijn." De school wil verder geen uitspraken doen, omdat die weer tot nieuwe negatieve reacties zouden kunnen leiden.