De Nederlandse Voedsel- en Warenautorieit (NVWA) heeft in een jaar tijd 23 Chinese restaurants gesloten omdat ze bij herhaling zo vies waren dat de klanten kans liepen op een voedselvergiftiging. In totaal werden 31 restaurants gesloten; 70 procent was dus een Chinees restaurant. De NVWA bevestigt dat de helft van de 2300 Chinese restaurants niet hygiënisch werkt. Die restaurants hebben een waarschuwing gekregen. Restaurants die niet schoon genoeg werken, krijgen eerst een waarschuwing. Als dat niet helpt volgt een boete en daarna een traject waarbij het restaurant in de gaten wordt gehouden. Pas als het dan nog niet beter wordt, volgt sluiting.
Uit stukken die RTL Nieuws na een WOB-verzoek in handen kreeg, blijkt dat in de keukens van veel Chinese restaurants ongedierte rondloopt zoals ratten en kakkerlakken. Ook vliegen soms duiven in en uit en zit er schimmel in de koelkast. Bij één restaurant lag er pekingeend in het afwaswater, bij een ander restaurant lagen volop rattenkeutels in de buitenkeuken waar bami en babi pangang werden bewaard.
De NVWA kan nu niet openbaar maken welke restaurants zich niet aan de regels houden, maar daar wordt wel aan gewerkt. Daarvoor moet de wet worden aangepast. De NVWA verwacht dat eind dit jaar de gegevens over de lunchrooms online staan.