Een kleine vliegmaatschappij in Samoa geeft passagiers een perfecte stimulans om af te vallen. Je betaalt niet meer voor een stoel op een vlucht maar per kilo, zowel voor lichaamsgewicht als bagage.
Samoa Air brengt de rekening per kilo al langer in de praktijk op binnenlandse vluchten maar sinds vandaag gebeurt het ook op internationale verbindingen.
De vlucht van Api op Samoa naar Pago-Pago op Amerikaans Samoa heeft een kiloprijs variërend van 93 tot 106 dollarcent afhankelijk van de dag van de week. Een gemiddelde Amerikaan weegt zo'n 88 kilo en neemt zo'n 16 kilo bagage mee. Een ticket kost daarmee zo rond de 100 dollar. Dat is een prijs die een stuk lager is dan die van de concurrentie die 30 tot 40 dollar meer vraagt. Volgens directeur Chris Langton wordt het hoog tijd dat passagiers begrijpen dat vliegtuigen meer brandstof verbruiken als ze zwaarder zijn. "Op deze manier kunnen we onze onkosten beter en eerlijker verrekenen. Kinderen of magere mensen betalen minder, want ze kosten ons ook minder, en zwaargewichten betalen meer, omdat ze nu eenmaal voor meer brandstofverbruik zorgen."
En er is nog een bijkomend argument om voor deze aanpak per kilo te kiezen. Bewoners van eilanden in de Stille Oceaan hebben vaak last van obesitas. Op Samoa bijvoorbeeld is 86 procent van de inwoners te zwaar. Daarmee staan ze op de vierde plek in de wereld. Het directoraat voor de gezondheid in Samoa hoopt dat de prijsstelling in kilo's ertoe bij zal dragen dat de inwoners van Samoa gezonder gaan eten, meer gaan bewegen en wat kilootjes zullen verliezen.