De kans dat een hond voedsel steelt, is veel groter wanneer het licht uit is en het baasje de hond niet kan zien, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het suggereert dat honden zich een beeld kunnen vormen van uw perspectief.
Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Portsmouth in het blad Animal Cognition. De onderzoekers zetten verschillende honden in een kamer. In de kamer lag ook voedsel, maar een mens verbood de honden om aan het voedsel te komen. Vervolgens schakelden de onderzoekers het licht uit, waardoor de mens niet meer kon zien wat de hond deed. In deze situatie pakten de honden meer en sneller voedsel dan wanneer het licht aan was. Over het algemeen waren honden vier keer sterker geneigd om ongehoorzaam te zijn als het licht uit was.
“De resultaten van dit onderzoek suggereren dat honden besluiten dat het veiliger is om voedsel te stelen wanneer de kamer donker is, omdat ze iets van het menselijk perspectief begrijpen,” stelt onderzoeker Juliane Kaminski voorzichtig. Ze benadrukt dat meer onderzoek nodig is om te achterhalen welke mechanismen aan het gedrag van de honden ten grondslag liggen.
Het onderzoek suggereert voorzichtig dat honden rekening kunnen houden met wat mensen wel en niet kunnen zien. In andere woorden: het wijst erop dat honden beschikken over theory of mind: ze kunnen zich een beeld vormen van het perspectief van een ander. “Mensen schrijven constant bepaalde kwaliteiten en emoties aan andere levende wezens toe. We stellen dan dat onze hond slim of gevoelig is, maar dat is wat wij denken, niet wat zij denken. Deze resultaten suggereren dat mensen misschien wel gelijk hebben als het om honden gaat, maar we weten niet zeker of de resultaten erop wijzen dat honden een flexibel begrip van het brein en andermans brein hebben. Men nam altijd aan dat alleen mensen dat (een dergelijk flexibel begrip, red.) hadden.”
Het onderzoek (en eventuele vervolgonderzoeken) kan ons een beter beeld geven van hoe honden denken en dingen begrijpen. En dat is nuttige informatie. Niet alleen voor mensen die een hond als huisdier hebben, maar ook voor mensen die met honden werken. Denk aan politiemannen of mensen met een handicap. Eerder onderzoek suggereerde al dat chimpansees over theory of mind beschikken en weten wanneer een ander ze wel of niet kan zien en zich ook kunnen herinneren wat anderen in het verleden hebben gezien. Het is onduidelijk of wanneer ook honden zich een beeld kunnen vormen van het perspectief van anderen, dat beeld net zo complex is als dat van de chimpansee.