Meer dan twee derde van het Duitse goud ligt in buitenlandse kluizen. De Bundesbank wil zijn in het buitenland gestalde goudvoorraden gedeeltelijk terughalen. Dit schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt dinsdag op basis van bronnen. Momenteel beheert de Duitse centrale bank goud ter waarde van circa 133 miljard euro. Slechts 31 procent van het fysieke goud bevindt zich echter in Frankfurt. De rest is verdeeld over opslagruimtes van de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England en de Banque de France. De verdeelstrategie is bedacht ten tijde van de koude oorlog, toen het verstandig werd geacht om niet al het goud op een plaats te lokaliseren. Recentelijk is echter kritiek geuit op het gegeven dat de Duitse centrale bank niet direct de hoeveelheid en echtheid van de goudvoorraad kan controleren.
In december maakte de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem na Kamervragen bekend dat meer dan de helft van het Nederlandse goud ligt opgeslagen bij de Amerikaanse Federal Reserve in New York. Daarnaast ligt 20 procent bij de Canadese centrale bank, krap 20 procent in Londen en slechts 11 procent bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam.
Dijsselbloem vindt controle echter niet nodig doordat de buitenlandse centrale banken “een uitstekende staat van dienst hebben”.