In de Westrand in De Mortel lijkt een heuse babyboom plaats te vinden. In korte tijd zijn er vijf baby's geboren en zijn er nog zes op komst. Iets in het water? De stroom die negen maanden geleden uitviel? Nee, een wel erg gezellig buurtfeest lijkt de viriele aanstichter te zijn geweest.
De wijk staat vol met borden waarop de geboortes staan aangekondigd. De muisjes zijn standaard op in de supermarkt, de prijs van beschuiten is door het dak gegaan door de plots gestegen vraag. De luiers worden er per honderd doorheen gejaagd.
Onder de buurtbewoners gaan veel geruchten over de oorzaak van de zwangerschappen. De meest aannemelijke is het buurtfeest dat de wijk organiseerde. Volgens de bewoners was het een 'gezellige avond tot in de late uurtjes'.
De moeder van de net geboren Stijn heeft wel een idee hoe het komt. "Op een avond hebben we hier met de buurt kerstbengels gemaakt. Na die avond kwam opeens de één na de ander met het nieuws zwanger te zijn", zegt ze met een veelbetekenende blik en het zenuwachtige lachje van een bakvis. "Dus iedereen denkt dat die kerstbengels voor wonderen hebben gezorgd." Haar wangen kleuren spontaan rood.
De wijk telt in totaal maar 32 huishoudens. Johan Shepers, voorzitter van de buurtvereniging en net vader geworden, vindt het zeer bijzonder dat er zoveel kinderen ongeveer tegelijkertijd geboren worden. "Als iedereen lekker woont en zich thuisvoelt, komt de kinderwens vanzelf."
Dat zal het zijn, lekker wonen. Nee, het buurtfeest heeft er niets mee te maken. Kerstbengels die zorgen voor wonderen. Volgende kerst maar weer gewoon kerststukjes maken.