NIJMEGEN - De wildplassende agent die woensdag werd betrapt, is volgens de Politie Gelderland-Zuid afkomstig van een ander korps. Na een 'grondig onderzoek' werd donderdagochtend een speciale persverklaring opgesteld waarin het korps de handen in onschuld wast: 'Na bestuderen van de foto hebben we vastgesteld dat de man een deelnemer aan de Vierdaagse is.'
Volgens de Nijmeegse politie is de wildplasser anders 'uitgerust' dan agenten die dienst draaien. Zo heeft de plasser geen geelgroen evenementenhesje aan en draagt hij aan zijn riem niet de gebruikelijke 'geweldsmiddelen' die die een dienstdoende agent altijd bij zich heeft zoals handboeien en pistool. Het is niet bekend hoeveel mensen het korps Gelderland-Zuid heeft ingezet in deze zaak, maar men neemt de affaire hoog op, zo blijkt uit de verklaring.
"Natuurlijk betreuren wij het beeld dat door dit gedrag ontstaat. Dit is ongewenst en niet het voorbeeld dat wij willen zijn. Zeker omdat wij als politie repressief optreden tegen mensen die zo’n overtreding begaan. Aan alle deelnemende politiekorpsen wordt gevraagd de onwenselijkheid van dergelijk gedrag nog eens onder de aandacht te brengen. Zodra ons bekend is wie deze politieman is, zullen er passende maatregelen volgen. De politie doet er samen met de Stichting Vierdaagse alles aan om de Vierdaagse zo goed en ongestoord mogelijk te laten verlopen. We begrijpen dat er tijdens de wandelmars hoge nood kan zijn, daarom zijn er op zoveel mogelijk locaties toiletgelegenheden geplaatst om situaties als deze te voorkomen." Zo luidt de verklaring. In Wijchen was die boodschap blijkbaar niet bij iedereen aangekomen. Zeker niet bij deze agent, bij wie de nood blijkbaar zo hoog was dat hij zijn behoefte deed ten overstaan van moeders en kinderen. Volgens degene die de foto maakte en naar De Gelderlander stuurde waren er op 50 meter afstand openbare mobiele toiletten geplaatst.
Foto