Als er iets is dat Hero Brinkman geleerd heeft van zijn periode onder de grote blonde gedoger, dan is het dat het doen van een populistische uitspraak erg nuttig kan zijn in de publieke perceptie. Zijn uitspraak dat het best mag dat er 'af en toe een dode door een politiekogel valt' past dan ook in het straatje wat door Wilders al vele malen eerder werd bewandeld.
Brinkman deed deze uitspraak in het boek 'De Laatste Schakel, denkers en doeners over de complexiteit van toezicht en handhaving', zo meldt AT5.
De partijleider van de Onafhankelijke Burger Partij is een voormalig politieagent en komt in het bovenstaande boek, geschreven door Koos Meijer en Herman Jansen, aan het woord over de handhavingstaak van de politie. Brinkman is van mening dat de politie ernstig tekortschiet in deze taak. Zo zou er best af en toe een dode mogen vallen door een politiekogel. Ook stelt hij dat, als het nodig is voor de handhaving van de publieksveiligheid, het leger moet kunnen worden ingezet.
Vooral PvdA-burgemeesters kunnen in het boek rekenen op kritiek van Brinkman. "Ze denken dat als je laat zien dat je vergevingsgezind, genuanceerd en sociaal bent, dat andere mensen dan ook aardiger worden. Daar geloof ik niet in. Je trekt de ME alleen terug om op te schalen", aldus de kersverse partijleider.