Vrijdag bepaalde de rechtbank in Utrecht dat de 16 winkels van Selexyz voor 3,5 miljoen euro in handen komen van investeringsmaatschappij ProCures.
Wat is de overeenkomst tussen een boek en een pizza? Binnenkort worden ze beide wellicht per brommer bezorgd.
Het gaat al een poos niet goed met boekhandelketen Selexyz. Door geldgebrek moest vorige week een faillissement van het hoofdkantoor worden aangevraagd.
Vrijdag bepaalde de rechtbank in Utrecht dat de 16 Selexyzwinkels voor 3,5 miljoen euro in handen komen van investeringsmaatschappij ProCures. Daarnaast wordt Selexyz samengevoegd met tweedehandsboeken handelaar De Slegte.
Paul Dumas, de directeur van het fusiebedrijf, is op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen. Beide boekenbedrijven hebben last van dalende omzetten door concurrentie van webwinkels als Amazon en bol.com en door de economische crisis. Tegelijk hebben ze hoge kosten door de huur van de winkelpanden, vaak op A-locaties.
Dumas denkt dat het thuisbezorgen van boeken een gat in de markt is. "Wij snappen niet waarom je wel een pizza kunt laten thuisbezorgen voor 7,50 euro, maar niet een boek voor 22,50 euro," zegt Dumas tegen NRC Handelsblad. "Als je een boek wilt hebben en de boekwinkel belt, dan brengen wij het keurig netjes bij je thuis. Dat kan bol.com dus niet."