Michiel Herkemij, die werd aangetrokken om het koffie- en theemerk Douwe Egberts te leiden, kreeg zes ton in contanten plus een aandelenpakket van een half miljoen zonder een dag gewerkt te hebben bij DE.
Hij kreeg deze beloning na het tekenen van het contract. Douwe Egberts zal deze zomer afgesplitst worden van moederbedrijf Sara Lee.
Zo'n hiring bonus, ook wel een 'Golden Hello' genoemd, komt vaker voor, zo stelt de Volkskrant. Een topman van Unilever kreeg 1,3 miljoen in aandelen om hem van Nestlé los te weken, een ander voorbeeld van het gebruik van een Golden Hello in de markt.
James Cullens, directeur bij beloningsexpert Hays in Londen, stelt dat de zes ton waarschijnlijk geboden is als compensatie voor de misgelopen bonus bij de vorige functie van Herkemij. Hiervoor was Herkemij bij Heineken werkzaam.
Desondanks heeft Herkemij sowieso een goed salaris. Hij krijgt 9 ton in het eerste jaar met een mogelijke bonus van nogmaals 9 ton. Ook gaat 176 duizend euro in zijn pensioenfonds en krijgt hij een aandelenpakket van 1,5 miljoen euro.