De twee grootste frisdrankproducenten, Coca-Cola en Pepsi, gaan hun recept aanpassen. Reden: een van hun ingrediënten werd op een lijst met kankerverwekkende stoffen geplaatst. En een label dat waarschuwt voor kanker op hun blikjes, dat zien de twee giganten niet zitten.
De overheid van Californië voegde de stof ‘4-methylimidazole’ – afgekort 4-MEI – toe aan haar lijst met kankerverwekkende stoffen. Dat betekent dat fabrikanten die de stof gebruiken, op hun producten een waarschuwing moeten zetten dat die stof kanker kan veroorzaken. Slechte marketing, oordeelden Coca-Cola en Pepsi, die dan maar besloten hun ‘Californische’ recept aan te passen. Er zou trouwens geen effect zijn op de smaak, want 4-MEI wordt enkel gebruikt om cola zijn caramelkleur te geven.
Het ‘aloude’ recept wordt voorlopig ook niet wereldwijd aangepast omdat in andere landen andere regels gelden.
De studie op ratten en muizen die aantoonde dat de stof 4-MEI een verhoogd kankerrisico met zich meebrengt, vormt volgens de Amerikaanse Dranken Vereniging trouwens geen bewijs dat de stof schadelijk is voor mensen. Volgens de organisatie zou je elke dag gedurende 70 jaar een paar duizend blikjes cola moeten drinken om dezelfde dosis binnen te krijgen die aan de proefdieren in het labo werd toegediend.