Het was weer zo ver: de Forbes-lijst met de rijkste duizend mensen ter wereld verscheen online. Met opnieuw dezelfde Mexicaan aan kop, zes Nederlanders tussen de duizend miljardairs en een jongen van 27 met 17,5 miljard dollar op plek 35.
Vooraf keek werd vooral uitgekeken naar de nieuwe notering van Mark Zuckerberg, de oprichter en grootaandeelhouder van Facebook. Hij zou wel eens flink kunnen gaan stijgen op de lijst met een beursgang van zijn bedrijf voor de deur, was de gedachte.
Zuckerberg maakte inderdaad een behoorlijke sprong: van nummer 52 naar plek 35. En dat terwijl hij in 2010 nog met ‘slechts’ 4 miljard dollar op plek 212 had gestaan. Forbes schat zijn huidige waarde op 17,5 miljard.
Dat is echter nog altijd een stuk minder dan de mannen (want het zijn allemaal mannen) in de top-10 van de lijst. Daarin veel vertrouwde gezichten.
Uit de top-10 blijkt dat je het best uit Europa kunt komen om heel erg veel geld te verdienen (vier noteringen, al is de hoogste plek nummer vier). En als Europeaan is een modeketen opzetten vooral erg lucratief (LVMH, Zara, H&M). Maar door te beleggen, met computersoftware en via een telecom-imperium kom je ook een heel eind.
De top-5 van dit jaar:
1. Carlos Slim Helu (Mexicaan, $ 69 miljard). Net als vorig jaar bovenaan de lijst. Een Mexicaan met een enorm zaken-imperium, vooral toegespitst op telecomsector.
2. Bill Gates (Amerikaan, $ 61 miljard). Heeft nog altijd ontstellend veel geld, maar geeft al jaren, net als nummer 3 Warren Buffet, een groot deel van zijn privévermogen weg aan goede doelen. Buffet en Gates doen dit in grotere mate dan Slim Helu. Die laatste zal daarom ook de komende jaren waarschijnlijk de rijkste ter wereld blijven. En het verschil zal groeien.
3. Warren Buffet (Amerikaan, $ 44 miljard). Meesterbelegger, bekend filantroop en Obama-aanhanger. Hij zal binnenkort met pensioen gaan en dus waarschijnlijk nooit de allerrijkste ter wereld worden. Dat is niet erg. Buffet heeft nooit gezegd dit te ambiëren.
4. Bernard Arnault (Fransman, $ 41 miljard). Werd erg rijk met zijn modebedrijf LVMH. De man achter onder meer de tassen van Louis Vuitton en het merk Bulgari.
5. Amancio Ortega (Spanjaard, $ 37,5 miljard). De tweede Europeaan in de top-10 die bizar rijk is geworden met kleding. Ortega is de grote man achter modeketen Zara, waaronder ook veel andere populaire kledingwinkels met andere namen in Europa vallen. Iets lager, op plek 8 komen we ook Stefan Persson van H&M nog tegen.