De Minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski heeft Saudi-Arabië bedankt voor haar hulp bij de redding van een Poolse kite-surfer die vorige week vrijdag vermist werd in de Rode Zee.
Op zondagavond sprak minister Sikorski met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Saud Al-Faisal, de minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië.
"Minister Sikorski bedankte de Saoedische autoriteiten en sprak speciale dank uit aan de marine zoek- en reddingsdiensten voor het redden van het leven van Jan Lisewski, de Poolse kite-surfer die op 2 maart op de Rode Zee in moeilijkheden raakte," zegt de Ministerie van Buitenlandse Zaken woordvoerder Marcin Bosacki in een verklaring.
"De minister onderstreept dat het uiteindelijke succes van de missie - uitgevoerd in veeleisende omstandigheden - neer kwam op het feit dat de Saoedische kant een ongekend aantal personeel en materieel in de zoek- en reddingsactie inspanningen inzette," gaat de verklaring verder.
De 42-jarige John Lisewski was van plan om van Egypte naar Saudi-Arabië te gaan kite-surfen en vertrok vrijdag voor zijn reis.
Maar nadat de windsnelheid plotseling daalde viel de kite in de Rode Zee. Toen de wind wegbleef SOS-te Lisewski voor hulp.
Lisewski vertelde het persbureau PAP dat als zijn broer niet had gesuggereerd dat hij een mes mee zou nemen op de reis, hij waarschijnlijk levend zou zijn opgegeten door de haaien.
"Ik werd door de wind naar een slechte plaats geduwd, op het rif, waar haaien aan het eten waren. Ze probeerden me vanwege de vlieger aan te vallen, die had waarschijnlijk kleuren die hen aantrok. Ik heb naar hen gestoken met het mes in hun ogen, neus en kieuwen. De strijd, waaruit ik op wonderbaarlijke wijze als overwinnaar uitkwam, bestreek de hele nacht. In de ochtend waren ze weg," zegt Lisewski, schattend dat hij 11 keer aangevallen werd toen hij hulpeloos in zee ronddreef, wachtend om gered te worden.
Na 40 uur in zee werd de kite-surfer uit Gdansk opgepikt door een Saoedische boot en naar een ziekenhuis in Duba op de Saoedi-Arabische kust gebracht.