Britse deelnemers aan de Olympische Spelen hebben het advies gekregen geen handen te schudden. Uit angst voor bacteriën moeten rivalen en hoogwaardigheidsbekleders deze zomer in Londen met een glimlach en een vriendelijk woord genoegen nemen, stelt chef-arts Ian McCurdie van het Brits olympisch comité (BOA). Hij is bang dat sporters door ziekte medailles mislopen.
McCurdie gelooft dat persoonlijke hygiëne het verschil kan betekenen tussen succes en mislukking. Hij denk dat het schudden van handen 'in het redelijke' tot het minimum moet worden gereduceerd. "Ik denk dat het geen slecht advies is. Het is moeilijk als je op een receptie ineens twintig mensen die je niet kent de hand moet schudden."
McCurdie denkt dat het olympisch dorp een 'vijandelijke omgeving' is voor sporters. "De grootste bedreigingen voor prestaties zijn vrijwel zeker ziekte en mogelijke blessures. We hebben het over het beperken van het risico op ziekte en verhogen van de weerstand. Dat draait allemaal om handhygiëne."
Het advies heeft al tot de nodige kritiek geleid. Op Twitter laten sporters weten het onzin te vinden en ook etiquettedeskundigen zien niets in een verbod op handen schudden.
"Het is de normale Engelse begroeting", laat expert Liz Wyse weten. "Het is een beetje sneu als mensen bang zijn om handen te schudden omdat ze zo een ziekte op kunnen lopen. Het is niet erg sociaal."
Op Twitter laat het BOA al weten dat het niet de bedoeling is geen handen te schudden.
"Voor de duidelijkheid: schud handen, gebruik ontsmettingsmiddel, was je handen, voorklein het risico om iets op te lopen. Het is allemaal logisch..."