SLOOTDORP - Frouwke Zoutman, de plaatselijke contactpersoon van de Zwerfdierenopvang, kreeg vorige week de melding, dat bij de Ulkesluis een poes was gevonden. Deze bleek al elf jaar zoek te zijn geweest. Een opzienbarend verhaal.
De langharige kat, die al vaker was gesignaleerd, was in de paardenstal van Sandra Mooy beland en die belde de Zwerfdierenopvang. Mevrouw Zoutman meldde zich en gebruikte een reader om te zien of de kat van een chip was voorzien en dat bleek het geval. Thuisgekomen zocht ze het chipnummer op in een databank en dat bleek te corresponderen met een adres in Arnhem. Toen ze met de eigenaar in contact was gekomen, geloofde ze haar oren niet.
Het bleek te gaan om de kat Minous, die al elf jaar weg was. "Elf jaar geleden bracht de eigenaar zijn vakantie door op het Amstelmeer en nadat hij had aangelegd bij de Ulkesluis, ontsnapte Minous. Zij was toen twee jaar. Ondanks de vele zoekpogingen, advertenties, oproepen en dergelijke, is van haar nooit meer iets vernomen."
Bij navraag door de vinder is gebleken dat Minous jaren bij een boerderij op de Waardweg heeft vertoefd en daar voedsel kreeg van Poolse werknemers, die bij de boerderij in caravans verbleven. "Nadat de Polen in oktober waren vertrokken, moest ze op een andere manier aan haar kostje komen. Ze is toen ook al gesignaleerd, maar ook weer snel verdwenen, totdat ze uiteindelijk beschutting zocht in de paardenstal van de vinder," vertelt Frouwke Zoutman.
Zondagmiddag werd Minous door de Arnhemse eigenaar opgehaald. De man was vergezeld van zijn kinderen, die Minous alleen van een foto kenden; zij waren nog niet geboren toen de kat verdween. "De hereniging was mooi en apart," zegt mevrouw Zoutman, die nog maar eens wil benadrukken dat het zin heeft een kat van een chip te voorzien.