Ecologen hebben in de bossen van Oss een 'storm' nagebootst, die in hun ogen de natuur meer kans moet geven. Wandelaars snappen er niets van. 'Hier liet ik altijd mijn hondje uit!'
De rode-paaltjes-route in natuurgebied de Maashorst bij Oss duurt anderhalf uur en voert door bos en hei. Op het informatiebord bij de parkeerplaats staat hij nog keurig ingetekend, zwierend door groene en roze vlakken. Maar in werkelijkheid is er weinig van over. De route met de paaltjes is weliswaar intact, maar het bos waar hij doorheen leidt, is in een maand tijd compleet verdwenen.
Martin Verbruggen maakte hier altijd zijn rondjes met zijn honden. De kynologisch instructeur uit Oss gebruikte het gebied om zijn dieren een beter gedrag bij te brengen. Het was aantrekkelijk bos met lariksen, grove dennen en Amerikaanse eiken van wel zestig jaar oud. Er zat wild, dat bij een vennetje kwam drinken.
Het was licht heuvelachtig en liep natuurlijk over in de heide. Niks mis mee. Maar Verbruggen heeft een ander terrein voor zijn wandelingen moeten opzoeken. "Want mijn bos is er gewoonweg niet meer. Totaal vernietigd. En waarom?" Foto Lees hier meer.