Drie op de tien bestuurders zeggen dat ze niet stoppen voor overstekende voetgangers.
Slechts een derde van de bestuurders zegt dat ze hoffelijk zijn in het verkeer. Mannen, jongeren en Brusselse bestuurders overtreden vaker de regels terwijl vrouwen, 65-plussers en mensen die weinig met de auto rijden de wegcode beter volgen en hoffelijker zijn. Dat blijkt uit een enquête van verbruikersorganisatie OIVO.
Naar aanloop van het klassieke autosalon peilde OIVO bij 610 mensen naar hun gedrag in het verkeer. Uit de rondvraag blijkt dat 33 procent van de ondervraagden zegt dat ze hoffelijk zijn in het verkeer. De meeste automobilisten (56 procent) gedragen zich "niet hoffelijk en verantwoordelijk", aldus OIVO.
Zo zeggen drie op de tien bestuurders dat ze niet stoppen voor overstekende voetgangers. De helft van de ondervraagden rijdt door het oranje licht en een kwart combineert rijden met telefoneren (zonder handenvrije kit).
Enkele andere opvallende resultaten: een op de acht versnelt om te verhinderen dat anderen hen inhalen, een op negen doet aan bumperkleven en een op de tien parkeert zonder aarzelen op een gehandicaptenplaats.