Een Indiase studente is vrijdag door Guinness World Records uitgeroepen tot kleinste vrouw ter wereld. Jyoti Amge komt met een lengte van 62,8 centimeter bij de meeste mensen tot net boven de knie.
De Indiase kreeg de onderscheiding op haar 18de verjaardag. "Het is geweldig om mijn verjaardag te vieren met een nieuw wereldrecord, het is eigenlijk een extra verjaardagscadeau," zei ze. De vorige titelhoudster, de Amerikaanse Bridgette Jordan, was 7 centimeter langer dan Jyoti.
Jyoti werd de afgelopen 24 uur drie keer door een arts gemeten. Ze lijdt aan de erfelijke aandoening achondroplasie, een vorm van dwerggroei, die de groei van haar botten remt. In 2009 werd de studente al uitgeroepen tot 's werelds kleinste tiener. Ze was toen 61,9 centimeter.
Hoewel ze niet groter is dan een gemiddelde 2-jarige, heeft Jyoti's familie haar altijd een zo normaal mogelijk leven proberen te laten leiden. Ze slaagde pas voor haar middelbareschooldiploma en droomt nu van een carrière als Bollywoodactrice.
De Indiase is niet de kleinste vrouw in de geschiedenis; die titel behoort toe aan de Nederlandse Pauline Musters, overleden in 1895, die slechts 61 centimeter groot was. Foto