Knallende ruzie bij onze bovenburen. Finland en Noorwegen claimen namelijk allebei het Noorderlicht. In een promotiefilmpje voor toeristen hebben de Finnen het over 'hun' Noorderlicht en daar zijn de Noren over gestruikeld. Die vinden namelijk dat het verschijnsel iets typisch Noors is.
Het filmpje van het Finse toeristenbureau werd begin september op Youtube gezet en is ondertussen al zo'n 400.000 keer bekeken. Veel Noren vinden deze promotie van het licht niet kunnen en roepen dat de Finnen "hun Noorderlicht stelen". Noorwegen is nu bang dat zij minder toeristen trekken, omdat het Noorderlicht eigenlijk hun enige echte trekpleister is in de winter voor toeristen.
"Straks eindigt het Noorderlicht op dezelfde manier als de Kerstman, namelijk Fins", betreurt Per Arne Tuftin, directeur van Innovation Norway, een instelling van de staat die het Noorse toerisme stimuleert. "Het is duidelijk dat de strijd steeds moeilijker wordt", aldus Tuftin. "Straks kunnen de Finnen ook nog het Noorderlicht gebruiken om toeristen te lokken." Twee jaar geleden lanceerde Innovation Norway nog een campagne waarin zij het Noorderlicht neerzette als een uniek Noors fenomeen.
Het Finse toeristenbureau vindt juist dat de Finnen beter gebruik moeten maken van het verschijnsel in hun land. Ondanks dat het minder vaak te zien is dan in Noorwegen. In het Finse Kilposjärvi is het licht in 75 procent van de gevallen te zien tegenover zo'n 80 tot 90 procent in de Noorse stad Tromsø.
Innovation Norway laat het er in ieder geval niet bij zitten. Tuftin: "We accepteren niet dat de Finnen het Noorderlicht claimen. We geven niet op, het Noorderlicht blijft van ons."