Britse geo-engineers willen een kunstmatige vulkaan gevuld met helium de lucht in sturen die stofjes in de lucht blaast die zonlicht afketsen. Daarmee willen ze de opwarming van de aarde stoppen.
Dat schrijft Dailymal.co.uk donderdag.
Vulkanen spuwen bij een uitbarsting vele tonnen sulfaten en aerosolen de lucht in die zonlicht terugkaatsen de ruimte in voordat ze de aarde kunnen opwarmen.
Het project heet Spice en eerst zal het team een miniatuurversie testen op een geheime locatie. De Britse overheid geeft 1,6 miljoen pond subsidie aan het project.
De vulkaanballon zou op ongeveer 20 kilometer boven de grond moeten komen, twee keer zo hoog als normale lijnvliegtuigen. Het gevaarte is ongeveer zo groot als een flink voetbalstadion.
De onderzoekers probeerden eerst grote schoorstenen, vliegtuigen en satellieten uit, maar de vliegende kunstvulkaan blijkt het meest kostenefficiënt.
Milieugroepen in Engeland protesteren al tegen het plan omdat ze bang zijn dat het gevaarlijke effecten kan hebben op regenval en milieu.
Ook benadrukken ze dat het geen echte oplossing is voor het probleem van CO2-uitstoot, want die vermindert er niet door en komt in de zee terecht met schadelijke gevolgen voor het ecosysteem.