Vrouwen die te weinig vrouwen baren: dat is niet goed voor de overlevingskansen van een land. Maar Nederland heeft pas in het jaar 5239 een probleem. De Chinese bevolking is al veel eerder verdwenen.
Lage geboortecijfers hebben op lange termijn grote gevolgen voor de samenstelling van de bevolking. Weekblad The Economist signaleerde onlangs dat vooral in Azië iets opmerkelijks gaande is.
Jonge Aziatische vrouwen kiezen er steeds vaker voor om single te blijven, omdat ze anders geacht worden zowel te werken, als het grootste deel van het huishouden te doen. Dan is een bestaan als welvarende alleenstaande toch aantrekkelijker.
The Economist trekt in het jongste nummer de gevolgen van een laag geboortecijfer door met een gedachte-experiment. Stel: je neemt de huidige bevolkingsomvang van een land, het aantal vrouwen, het aantal meisjes dat per vrouw wordt geboren en de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen.
Extrapoleer je deze factoren, dan kun je voor landen waar er minder dan één meisje per vrouw wordt geboren uitrekenen wanneer de laatste vrouw het levenslicht ziet. Ervan uitgaande dat alle andere factoren die van invloed zijn hetzelfde blijven.
Het lage geboortecijfer zorgt ervoor dat Hongkong in het jaar 2798 z'n laatste vrouw zal baren, terwijl Brazilië pas tegen het jaar vijfduizend aan de beurt is.
Nederland ontbreekt in het grafiekje van The Economist, maar als je de vergelijkbare data van de Verenigde Naties neemt, valt het jaar waarin de laatste Nederlandse vrouw het levenslicht ziet, wel uit te rekenen.
Met ruim zestien miljoen Nederlanders in 2010, 8,4 miljoen vrouwen, een geboorteratio van 0,86 meisje per vrouw, en een gemiddelde leeftijd van 30,75 jaar waarop vrouwen kinderen krijgen, wordt de laatste Nederlandse vrouw in het jaar 5239 geboren.
Zie de grafiek: bevolkingskrimp: de laatste vrouw.
Dat is niet slecht, zeker als je bedenkt dat de laatste Duitse en de laatste Chinese zo rond 3500 geboren worden. Zowel in Duitsland als China worden er slechts 0,7 meisjes per vrouw geboren, en dat tikt op den duur hard aan.
De hele exercitie is uiteraard niet meer dan een gedachte-experiment, omdat zaken als een langere levensverwachting, verandering in het geboortepatroon en de economische welvaart totaal buiten beschouwing blijven.
Om een idee te geven. Als Nigeria op het huidige pad voortgaat, met gemiddeld twee meisjes per vrouw en een bevolking van 158 miljoen mensen in 2010, waaronder 78 miljoen vrouwen, dan zijn er in het jaar 2128 meer dan een miljard Nigeriaanse vrouwen.
De prognose van de Verenigde Naties voor het jaar 2100 is iets bescheidener: 729 miljoen Nigerianen in totaal.