Het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover verspreidt 50.000 'minidoodskistjes' voor bijvoorbeeld een overleden muis, vogel of vis.
Dit papieren exemplaar is zelf in elkaar te vouwen en kan worden voorzien van een naam en versieringen, aldus het museum vandaag.
Met het doodskistje wil het museum ouders en kinderen helpen de dood bespreekbaar te maken. De eerste kennismaking met de dood is voor veel mensen het overlijden van een huisdier, aldus de instelling aan de Kruislaan.
"Door samen een kistje te versieren en een uitvaartdienst op te zetten, ontstaat er ruimte voor een ontspannen gesprek en merkt een kind hoe een ritueel kan helpen bij het verwerken van het verdriet", stelt het museum. Voor grotere huisdieren die niet in het kistje passen, bijvoorbeeld een kat of een hond, kunnen grotere vouwmodellen worden besteld.
Het museum wil kinderen van alle leeftijden helpen om te gaan met de dood. Zo worden bijvoorbeeld ook in het museum speurtochten georganiseerd en werkt de instelling samen met scholen.