Een voormalig bevelhebber van de Nederlandse troepen in Uruzgan hoorde maandag een taakstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen zich eisen. Kolonel Richard van H. staat terecht voor mishandeling van zijn vriendin. Justitie wil ook dat hij behandeld wordt. Van H. maakte kans om generaal te worden toen zijn vriendin aangifte deed. De 48-jarige Van H. zou zijn vriendin tussen oktober en december vorig jaar meerdere malen mishandeld hebben. De verdachte bekende de aantijgingen grotendeels. "Maar ik heb haar absoluut niet met de vuist in haar gezicht geslagen", zei Van H. tegen de rechtbank in Arnhem. Zijn vriendin had dat bij de politie verklaard.
De vrouw nuanceerde tegenover de rechters haar eerdere verklaringen. "Ik heb het niet als mishandeling ervaren. We hebben allebei nogal een vurig karakter. Achtennegentig procent van de tijd dat we bij elkaar zijn, is het gewoon een feestje", zei de vrouw.
"We willen graag met elkaar door. Het is absoluut niet mijn idee om Richard in diskrediet te brengen." Wel zei de vrouw ervan overtuigd te zijn dat Van H. psychologische hulp nodig heeft. Volgens gedragsdeskundigen die de kolonel onderzochten is de kans op herhaling groot als hij niet behandeld wordt.
De kolonel verklaarde tegenover de rechters vaker met zijn vriendin in de clinch te hebben gelegen, omdat hij haar moeilijk kan bereiken. Om zijn agressie onder controle te krijgen, volgt Van H. een training.
Van H. is hoofd opleidingen van de Nederlandse Defensie Academie, voorheen de KMA. Hij leidde een gevechtsgroep in Irak en stond in 2008 aan het hoofd van de Task Force Uruzgan. Hij maakte kans om generaal te worden toen zijn vriendin in december 2010 aangifte deed van mishandeling. De kolonel werd drie dagen in voorlopige hechtenis genomen en kreeg een contactverbod. Van H. hield zich midden februari niet aan het verbod en moest toen twee nachten de cel in. Wat betreft het OM kan het contactverbod worden opgeheven. De advocaat wilde dat de rechters daarover maandag al zouden beslissen, maar de rechtbank ging daar niet in mee.
Ook heeft de rechtbank nog niet besloten of de voorlopige hechtenis van de kolonel wordt opgeheven. Bij de uitspraak over twee weken wordt daarover beslist. Defensie had Van H. geschorst, maar die schorsing werd anderhalve week geleden opgeheven.