Het succes van de film New Kids Turbo in Duitsland heeft geleid tot een invasie van Duitse toeristen in het Brabantse Maaskantje. Dat leidt tot extra inkomsten, maar ook slapeloze nachten voor bewoners.
"Het stikt hier van de Duitsers", zegt Dorothea Lavrijssen. Zij runt met haar man een benzinepomp, die ook in de serie van de hangjongeren uit Maaskantje voorkomt (zonne vuurbal!). Doordeweeks stoppen er dagelijks zeker vier Duitse auto's bij het tankstation, in het weekend zijn de witte kentekens niet op een hand te tellen. "Dan gaat het de hele dag door." Hervé Maas die met internetbedrijf Innovelty kantoor houdt aan de Brouwerstraat, spreekt van een 'invasie' de afgelopen twee maanden. "We zien minstens twee clubjes per dag voorbijkomen. In eerste instantie alleen jongeren, maar de laatste tijd ook gezinnen."
Maas, die alleen doordeweeks in Maaskantje werkt, heeft geen overlast van de toeristen. In het weekend is dat volgens pomphouder Lavrijssen wel anders. Duitse jongeren die 's nachts al bier drinkend leuzen als 'Verrückter Mongol' voor het pompstation roepen, bezorgen haar slapeloze nachten.
"Wij slapen boven het tankstation en dan komen ze hier lallen, bier drinken, piesen en foto's maken. Je kunt ze wel wegsturen, maar dan is je nachtrust toch verstoord." Het verschil tussen Nederlandse en Duitse New Kids-toeristen? "Het is natuurlijk niet alleen maar negatief, maar de Duitsers denken toch dat ze meer mogen", aldus Lavrijssen.
De nieuwe groep toeristen veroorzaakt niet alleen overlast, maar brengt ook geld in het laatje. Om een graantje mee te pikken, verkoopt het tankstation sinds twee weken Maaskantje-plaatsnaamborden (14,95 euro) en New Kids-sleutelhangers. Lavrijssen: "Die borden vliegen eruit."
Ook bij de Regio-VVV Meierij en Noordoost-Brabant in Den Bosch hebben ze niet stilgezeten. De VVV heeft een speciaal Maaskantje Hotelarrangement voor de Duitse markt bedacht, inclusief fietstoer langs hotspots met "Turbodrink, Knupert und Turbosause".
Het toerismebureau heeft vorige week ter promotie een persbericht met de kop 'Ganz tolles Angebot, Junge!' naar Duitse media gestuurd. "Dit jaar hebben al 650 Nederlanders het eendaagse Maaskantje-arrangement gedaan, we hopen ook enkele tientallen Duitsers te mogen ontvangen", aldus woordvoerster Milou de Laat.
Terug in Maaskantje hoopt Dorothea Lavrijssen dat de Duitsers echter snel een andere vakantiebestemming verzinnen. "Ik hoorde dat ze bij de school Duitse jongeren moesten wegsturen, omdat die daar halfnaakt rondliepen. Ik hoop dat de storm snel weer gaat liggen."