Archeologen hebben de 5.000 jaar oude overblijfselen opgegraven van –wat zij geloven- mogelijk de oudste homoseksuele holbewoner.
Het mannelijke lichaam –waarvan beweerd wordt dat het dateert van 2900-2500 V.Chr- was begraven op een manier die normaal toegepast werd voor vrouwen van de touwbekercultuur in de Kopertijd. Het skelet werd gevonden in een Praagse wijk in de Tsjechische Republiek met het hoofd in oostelijke richting en omringd door binnenlandse kannen, rituelen die alleen werden gezien in de graven van vrouwen.
“Door geschiedenis en volkenkunde weten we dat mensen uit deze periode de begrafenissen erg serieus namen, dus is het erg onwaarschijnlijk dat hiermee een fout is gemaakt,” zei Kamila Remisova Vesinova, wie het project leidt.
“Wat veel waarschijnlijker is, is dat hij een man was met een andere seksuele oriëntatie, homo- of transseksueel,” voegt ze eraan toe.
Volgens de touwbekercultuur, welke begon in het late Stenen Tijdperk en zijn toppunt bereikte in het Bronzen Tijdperk, waren mannen traditioneel begraven terwijl ze op hun rechterzijde lagen met hun hoofden in westelijke richting terwijl vrouwen werden begraven op hun linkerzijde en met hun hoofden in oostelijke richting.
De mannen zouden begraven worden met hun wapens, hamers en vuursteenmessen maar ook enkele porties eten en drinken om ze te vergezellen in het hiernamaals.
Vrouwen zouden begraven worden met kettingen gemaakt van tanden, dieren en koperen oorbellen, net als met kannen en een eivormige pot bij hun voeten.
“Wat we hier zien is, dat het niet klopt met de tradities uit de touwbekercultuur. Een ovaal, eivormige container, gebruikelijk geassocieerd met begrafenissen van vrouwen was ook gevonden bij de voeten van het skelet. Geen objecten die werden begraven bij mannen –zoals wapens, stenen bijlen en vuursteenmessen- werden gevonden.
Wij geloven dat dit één van de eerste gevallen is, welke omschreven zou kunnen worden als een ‘transseksueel’ of een ‘derde geslachtsgraf’ in de Tsjechische Republiek,” zei Katerina Semradova (archeoloog) op een persconferentie.