NIEUW-VENNEP - Op het Herbert Vissers College is donderdag grote ophef ontstaan over een expliciet seksueel filmpje. Leerlingen beweren dat een dertienjarige medescholiere er de hoofdrol in heeft gespeeld. In het filmpje is een meisje te zien dat seksuele handelingen uitvoert met een deodorantbus. Ze heeft van diverse twitteraars al snel de bijnaam ’deomeisje’ gekregen. Via Twitter is de link naar het filmpje grootschalig verspreid. Volgens de afzenders van de berichten is het meisje op de video een scholiere van het Herbert Vissers College.
"De tweets gaan over een van onze scholieren", zegt rector Jos Bart van het Herbert Vissers College. "Maar van een video weet ik niks." Volgens Bart heeft de scholiere een foto gekregen van een naakte dame en deze - als grapje - doorgestuurd naar een paar van haar vrienden. "Met die foto is daarna gerommeld. Haar hoofd is op het blote lichaam geplaatst", vervolgt Bart. Hoe het filmpje het Twitter-universum heeft bereikt, weet de rector niet. "Het gaat volgens mij enkel om die foto. Maar dat is al een kwalijke zaak."
De scholiere heeft volgens de rector nog geen aangifte gedaan. "Maar we hebben al wel een paar mogelijke verdachten op het oog, die waarschijnlijk de foto hebben bewerkt."
De roddels dat het meisje naakt te zien is op de afbeelding, zijn inmiddels ontkracht. "Haar mentor is de verschillende klassen ingestuurd om leerlingen toe te spreken. Het meisje is opgevangen, donderdagmiddag hebben we een gesprek met haar ouders gehad en verder gaan we kijken wat er intern aan te doen is. Die berichten op Twitter? Tja, het is moeilijk om de geruchten extern te ontkrachten."
Bart vervolgt: "Het meisje in kwestie is hier echt de dupe van. Maar ze is zelf ook niet handig geweest. Zelfs het doorsturen van bestanden onder het mom van een geintje kan zorgen voor veel narigheid. In de virtuele wereld kunnen dit soort geruchten een grote vorm aannemen."
De school heeft vaker te maken gehad met cyberpesten. "Via de interne mail is er twee keer een obscene tekst verstuurd naar alle medewerkers en studenten. Scholieren moeten zich realiseren wat het gevaar is van dit soort social media", zegt Bart.