In de Oosterschelde komt dit jaar de eerste zeeboerderij, waar Wageningse wetenschappers allerlei wieren en zeesla gaan telen. Dat heeft onderzoeker Willem Brandenburg dinsdag aangekondigd in de nieuwsbrief van de Plant Sciences Group, onderdeel van de Wageningen Universiteit. De wereldbevolking blijft groeien, dus is er meer voedsel nodig. Maar plek op land om dieren te laten grazen of voedsel te verbouwen raakt op. En zo kwam de zee in beeld. Julia Wald wordt de eerste zeeboerin, die op drijvende vlotjes op zee aan rekken en draden wieren gaat telen. "Zoals een graanveld er anders uitziet dan een aardappelveld, zal ook de zeeboerderij een divers uiterlijk krijgen", aldus Brandenburg. Vooral het feit dat zeewier rijk is aan eiwitten biedt kansen voor bijvoorbeeld de veevoederindustrie. Ook bevatten wieren olie, waaruit bio-ethanol kan worden gewonnen. Het restproduct kan als biomassa in elektriciteitscentrales worden verstookt. De wetenschappers willen dit heel duurzaam doen. In Zuidoost-Azië bestaat het al, maar daar wordt niet gekeken naar het effect dat de zeebouw op de omgeving heeft en of het zeemilieu wordt aangetast.