Een Nieuw-Zeelandse vissersboot heeft een miraculeuze redding verricht. De tonijnvisser heeft drie jongens gevonden die al 50 dagen in een klein bootje op zee ronddobberden. Ze hielden zich in leven met water en aten al die tijd maar een keer: een rauwe zeemeeuw.
De jongens van 14 en 15 waren begin oktober bij de Tokelau-eilanden in Nieuw-Zeeland met een speedbootje de zee opgegaan. Daarna werd niks meer van de tieners vernomen. Hun familie dacht dat de jongens dood waren. Er was zelfs al een herdenkingsdienst gehouden.
De vissersboot pikte de jongens woensdag op ten noordoosten van de eilandengroep Fiji. Ze waren sinds het begin van hun vaartocht zo'n 1300 kilometer afgedreven. Volgens Tai Fredricsen, een bemanningslid van de tonijnvisser, waren de jongens behoorlijk verbrand en erg mager, maar was hun toestand verder best goed.
Fredricsen benadrukt dat de jongens veel geluk hebben gehad. "Normaal nemen we deze route helemaal niet." De boot, die nu onderweg is naar Nieuw-Zeeland, zal de jongens afzetten in de stad Suva, de hoofdstad van Fiji. Daar worden ze in een ziekenhuis onderzocht.