Een 80-jarige Vlaming doet op zijn eigen manier actief mee met de Tour de France. Hij fietst in dezelfde periode 3640 kilometer op zijn hometrainer. Dat komt neer op 158 kilometer per dag, zonder enige rustdag tijdens de hittegolf.
In 2004 heeft de kranige man al eens hetzelfde gedaan, maar dit keer is de Tour langer. ,,Als Lance Armstrong denkt dat hij het nog kan, dan ik ook'', verklaarde Jef Lormans uit Bilzen bij Maastricht zaterdag in de Vlaamse krant Het Belang van Limburg.
Elke dag van half zes 's ochtends tot tien uur 's avonds draait hij zijn rondjes op een roestige hometrainer onder een afdakje in zijn achtertuin. De hometrainer is veertig jaar oud. ,,Ik heb ooit zo'n modern exemplaar gehad, dat vond ik maar niks. Deze rijdt vlot. Het enige nadeel is dat harde lederen zadel. Nu leg ik er een kussen op. Anders staat mijn achterwerk vol blaren.''
De bejaarde Belg ligt goed op schema met zijn 'fietstocht'. Vooral in het begin ging het snel, toen de echte wielrenners in Rotterdam een proloog van slechts acht kilometer reden. ,,Na één dag lag ik al 150 kilometer voor op het peloton'', lacht hij.