Het internetbedrijf Google heeft plannen om een eigen auto te lanceren. De wagen zal voorzien zijn van talloze hi-tech besturingselementen en internet voor onderweg. Vooral de truckerswereld kijkt met belangstelling uit naar de mogelijkheden.

Volgens projectplanners zou het tegen 2011 mogelijk moeten zijn om wagens automatisch te laten rijden door een centraal systeem. Google werkt aan een platform waardoor wagens in grote mate automatisch een ingegeven route volgen, rekening houdend met de best mogelijke route. De on-board technologieën zullen dan voor de directe beweging in het verkeer zorgen, zodat de wagen rijdt, stuurt en remt zonder dat de bestuurder tussenkomt. Volgens woordvoerder Perry Waters zal de technologie bij Google tegen 2011 op punt kunnen staan, maar of de verkeerswegen en hun coördinatie volledig gecentraliseerd zullen zijn, is nog maar de vraag.

De naam voor de milieuvriendelijke wagen zal door het publiek gekozen worden via een website die eind dit jaar wordt gelanceerd. In overleg met autoconstructeur General Motors zal Google in totaal 2000 wagens construeren. De wagens zullen in het begin een promotionele rol spelen in het verkeer, en zullen bestuurd worden door personen die vertrouwd zijn met het systeem. Als er genoeg interesse is van het publiek, dan zullen er meer wagens geproduceerd worden.