Geert Wilders is verrast en aangeslagen door het besluit van het hof in Amsterdam om hem te laten vervolgen voor discriminatie en haatzaaien. De PVV-voorman had er niet op gerekend dat het hof de beslissing van het Openbaar Ministerie om hem niet te vervolgen ongedaan zou maken. "Dit is een zwarte dag en een aanslag op de vrijheid van meningsuiting."

Volgens Wilders staat niet alleen hij terecht, maar staan ook de half miljoen mensen die op hem hebben gestemd straks in het beklaagdenbankje in 'een verschrikkelijk proces'. "Dit is ook een belediging voor de mensen die op mij hebben gestemd. Ik ben wel nog steeds van mening dat ik niks verkeerd heb gedaan. Ik zie het proces dan ook met vertrouwen tegemoet."

Wilders vreest een jarenlang proces en de kosten die daarmee gemoeid zijn. "Dit gaat jaren duren. Wie er straks ook wint, dit gaat door tot aan de Hoge Raad. Dat gaat ook veel geld kosten. Dat is niet het belangrijkste, maar zo veel geld heb ik niet." Of Wilders overweegt externe fondsen te werven om de proceskosten te kunnen betalen, kan hij nog niet zeggen.