Een 55-jarige kolenschipper uit Duitsland is dinsdag aangehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nieuwegein. Hij weigerde zijn tachograaf te laten controleren en sloeg het apparaat kapot met een moker, laat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) weten.

De politie controleerde rond 11.00 uur het met kolen beladen schip dat van Amsterdam naar Duitsland voer. De agenten vroegen de schipper een uitdraai van de tachograaf te maken voor een volledig beeld van de vaarbewegingen, maar dat weigerde de schipper.

De man liet een matroos een moker naar de stuurhut brengen en sloeg daarmee de tachograaf aan barrels. De schipper werd aangehouden, maar na verhoor weer vrijgelaten. Hij verklaarde volgens de politie dat hij het apparaat had vernield had omdat het zijn eigendom was en alleen hij bepaalt wie de gegevens mag zien.

De schipper heeft processen-verbaal gekregen voor het opzettelijk niet voldoen aan een eis van de waterpolitie, het opzettelijk onbruikbaar maken van bewijs en het verkeerd invullen en op de verkeerde plaats bewaren van het vaartijdenboek.