Waar de SP al jaren de tomaat als mascotte heeft, introduceert de ChristenUnie vrijdag vol trots het spruitje. Spruitjes zijn volgens de partij namelijk "zó 2009, supergezond, oer-Hollands, crisisbestendig en dus hyperactueel". Daarom heeft de partij vrijdag gasten van de nieuwjaarsreceptie in het provinciehuis in Den Haag een netje spruiten meegegeven met daarbij het recept voor een 'exquise ChristenUnie-spruitjessalade'.

De partij wil zo positie kiezen tegen de 'geborneerde en benepen aanvallen op dit product waarop Nederland zo trots zou moeten zijn'. Partijvoorzitter Peter Blokhuis en partijleider André Rouvoet hielden hun toespraken daarom voor een achtergrond van spruitjes.

Spruitjes vormen volgens Rouvoet zelfs 'de perfecte metafoor' voor de huidige economische 'ijstijden'. "Als spruitjes bevriezen, breekt een deel van het zetmeel af tot suiker, zodat ze minder bitter smaken", sprak de spruitjesdeskundige. "Zoals een periode vrieskou over de spruitjes zorgt voor een zoetere smaak, mogen we hopen dat de huidige economische crisis leidt tot een duurzamer samenleving."

Het is overigens de vraag hoe oer-Hollands het spruitje is. Zo werd de groente in 1821 voor het eerst in de buurt van Brussel geteeld. Ook zijn spruitjes in het verleden gekruist met planten uit onder meer Japan.