Theatermaker Manon Ossevoort reed in de zomer van 2005 op een stoere groene tractor de Nederlandse grens over met als eindbestemming Antarctica. Haar reis, Zuidpool genaamd, duurt nu al ruim drie jaar en is daarmee het langste theaterproject ter wereld. Onderweg speelt ze de voorstelling Doe, een duet met haar tractor, waarmee ze dromen van toeschouwers verzamelt. Al die dromen zal ze uiteindelijk symbolisch in de sneeuw van de poolcirkel begraven, zodat ze uit kunnen komen. 8Weekly volgt Manon tijdens dit bijzondere avontuur.

Manon was 27 toen ze vertrok en heeft inmiddels in Afrika haar 32ste verjaardag gevierd. Haar allereerste voorstelling in het kader van Zuidpool heette nog Meiske. Inmiddels wordt ze in het Afrikaans 'mama tinga tinga' genoemd, 'trekkerdame'. En de urenteller van de tractor (een Deutz uit haar geboortejaar) is de 000000 inmiddels gepasseerd! Halverwege Afrika besloot Manon zich niet te gaan haasten en haar reisplan bij te stellen. Om zodoende optimaal de tijd te nemen voor alle belevenissen onderweg, de mensen die ze ontmoet, de projecten die aandacht verdienen, de schoonheid van het landschap en het onverwachte op haar pad; voor het avontuur in al zijn facetten. Er werd 'Haraka haraka, haina baraka' ('Haasten, haasten, heeft geen zegen' in het Swahili) achterop de trekker geschreven.

Manon kwam op 21 oktober na een reis van 38.000 kilometer aan op Kaap de Goede Hoop, de zuidelijkste punt van Afrika. Ze blijft tot november 2009 in Kaapstad om de laatste etappe van haar reis, de poolexpeditie, voor te bereiden en hoopt de Zuidpool rond de jaarwisseling 2009/2010 te bereiken. De laatste tweeduizend kilometer zal ze samen reizen met Matty Mc Nair, een ervaren poolreiziger. Matty leidde tien jaar geleden de eerste vrouwenexpeditie naar de Noordpool en bezocht de Zuidpool al eens met haar twee kinderen. Ze heeft onder andere per ski en hondenslede gereisd, maar Manon wil de trekker graag meenemen. Net zoals Sir Edmund Hillary, die vijftig jaar geleden voor het eerst de Zuidpool per tractor bereikte.

Er moet het komende jaar nog veel gebeuren. Manon zal nog meer dromen verzamelen om in de buik van een grote sneeuwpop op de Zuidpool te planten. De trouwe trekker wordt omgebouwd tot poolexpeditievoertuig en Manon zelf gaat in training om de zware onderneming goed te kunnen volbrengen. Ze zal sponsoren zoeken, een reisteam samenstellen en het tweede deel van haar reisverslag schrijven. Het eerste deel 'Op de tractor naar de Zuidpool' is inmiddels als boek bij uitgeverij de Geus verschenen. Er is het komende jaar ook ruimte voor verrassingen; de tractor heeft bijvoorbeeld al Sinterklaaskadootjes bij de kinderen van Kaapstad bezorgd. Manon zal in het voorjaar van 2009 samen met Matty Mac Nair twee weken trainen op de Noordpool en daarna even in Nederland zijn om Zuidpool weer onder de aandacht te brengen. 8Weekly houdt je op de hoogte.

Manon reist bij 'de gratie van inspiratie'; Zuidpool wordt financieel mogelijk gemaakt door de verkoop van tractor t-shirts en droomcertificaten. Via haar site kun je je droom aan haar meegeven en Zuidpool en de diverse goede doelen op een bijzondere manier steunen.

Dat Manon redelijk is voorbereid op haar reis kun je hier zien.