Als verjaardagscadeautje was de keuze van Jim voor zijn vader die 79 wordt, een schot in het duister, maar het bleek een voltreffer. Virgil Richardson dacht met veel genoegen terug aan het M1 Garand geweer dat hij droeg tijdens zijn diensttijd in Korea en hij wist zelfs het serienummer nog. Met dat serienummer ging zoon Jim aan de gang op internet en uiteindelijk trof hij het wapen aan bij een wapenhandelaar in Kentucky. "Ik was met stomheid geslagen toen ik het wapen weer in handen kreeg", zei Virgil tegen 'The Flint Journal'. "Het had helemaal niet hetzelfde wapen hoeven te zijn om deze gevoelens weer op te roepen. Ongeveer 7 miljoen exemplaren van het handzame geweer werden vervaardigd tijdens de Koreaanse oorlog, hetgeen de kans hetzelfde wapen weer terug te vinden wel microscopisch klein maakte", aldus Jim. "De wapenhandelaar kon maar niet geloven dat de nummers écht overeen kwamen." Na hun diensttijd konden de soldaten hun wapens niet meenemen; die bleven in Korea (tot in de jaren 80) tot men ze weer kon her-invoeren in de VS. Jim wil niet zeggen hoeveel hij er exact voor heeft betaald, maar volgens verzamelaars kan het best $3000 zijn geweest. Virgil diende tussen 1951-1953 als verbindingsman bij de 25ste infanterie divisie en als hij het over die tijd heeft, komen steevast de betrouwbaarheid en de accuratesse van het wapen ter sprake, benevens zijn eigen kwaliteiten als scherpschutter.
"Ik kon een silhouet-doel raken op een halve mijl afstand zonder telescoop-vizier, terwijl de meeste mensen de 'scoop' nodig hebben om op die afstand sowieso iets te zien." Het cadeau is al overhandigd hoewel de verjaardag nog 3 weken duurt, maar Virgil zegt te wachten tot 26 oktober aleer hij het wapen weer afvuurt. "Waar ik vooral van schrok", zegt Virgil, "is het gewicht.
Vandaag de dag kan ik hem amper aan de schouder zetten en richten. Ik denk dat die wapens gemaakt zijn voor 20 of 21-jarigen."