Als het even meezit, krijgt een Amerikaanse veteraan binnen een jaar een penistransplantatie. Het is voor het eerst dat zo'n operatie wordt uitgevoerd in de VS. En met een beetje geluk kan de veteraan na de ingreep gewoon kinderen krijgen.

De militair, die anoniem wil blijven, keerde zwaargewond aan zijn testikels terug van zijn missie in Afghanistan. En hij was niet de enige. Tussen 2001 en 2013 raakten bijna 1400 mannen gewond aan hun geslachtsdeel in Irak en Afghanistan. Bijna allemaal waren ze jonger dan 35.
Ze verliezen liever twee benen en een arm, dan hun penis.

De slachtoffers schamen zich ervoor, zeggen onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore. Artsen van die universiteit gaan de operatie ook doen.

"Over deze verwondingen lezen we weinig", zegt chirurg Andrew Lee tegen The New York Times. "Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat het verschrikkelijk moet zijn om als jonge militair thuis te komen en dat het gebied rondom het bekken compleet verwoest is."

Volgens artsen die jonge militairen opereerden, vroegen zij na de operatie vaak direct naar hun genitaliën, hoe erg de andere verwondingen ook waren. "Onze jonge mannelijke patiënten verliezen liever twee benen en een arm, dan dat ze hun penis kwijt raken", zegt sociaal werker Scott Skiles van een Amerikaanse veteranenorganisatie.

In het verleden is twee keer eerder een penistransplantatie uitgevoerd. In China mislukte er een in 2006: de penis werd afgestoten. Een transplantatie vorig jaar in Zuid-Afrika verliep een stuk beter. Een man kreeg daar een nieuwe penis nadat een besnijdenis was mislukt. Hij is inmiddels vader geworden.