Italiaanse consumentenorganisaties melden dat afgelopen weekend 10.000 koffers zijn zoekgeraakt op luchthaven Fiumicino in Rome. Vakantiegangers moesten op de luchthaven ontdekken dat hun bagage niet meer opdook. De wachttijd bij de bagageband liep op tot wel 100 minuten.
Volgens de organisatie voor de burgerluchtvaart Enac is er mogelijk sabotage in het spel. Medewerkers van de particuliere handler-maatschappijen zouden kauwgum op het elektrisch oog van de transportband plakken waardoor de band op tilt slaat en het personeel „rustiger” kan werken.
De situatie is inmiddels zo ernstig dat de politie een onderzoek instelt en dat de minister van Transport de Enac en de luchthavendirectie heeft ontboden voor overleg.
De vakbonden van de bagagesjouwers ontkennen dat er opzet in het spel is. Zij verwijten de handler-maatschappijen dat ze te weinig personeel hebben aangesteld, waardoor het bij topdrukte zoals dit weekend onmogelijk is alle koffers op tijd te bezorgen. De diepere oorzaken zijn volgens de bonden de liberalisering van de luchtvaartmarkt en de lagere prijzen, waardoor bedrijven zouden bezuinigen op personeel.