Gedetineerden worden steeds sneller vrijgelaten vanwege overvolle gevangenissen. De druk op de Penitentiaire Inrichtingen neemt met de dag toe, en om dat de kop in te drukken, komen er momenteel elke week tientallen gevangenen eerder op vrije voeten. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid na informatie van bronnen van De Telegraaf.

Voorzitters Peter Lancel en plaatsvervangend voorzitter Jan Keijser van de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laten aan De Telegraaf weten dat de situatie schrijnend is.

Ze vertellen dat er door miljarden aan bezuinigingen in de zorg steeds meer jongeren en personen met psychische problemen of een verstandelijke beperking in aanraking komen met justitie. Na een veroordeling is er vervolgens onvoldoende gewenste zorg beschikbaar binnen de DJI. Het aantal tbs’ers dat op een wachtlijst staat voor een kliniek is inmiddels 170. In de tussentijd verblijven ze op reguliere afdelingen in de gevangenissen.

Onderhandelingen met de reclassering
De druk is zo groot, dat het zelfs moeite kost om ruimte te maken in de cellen op de politiebureaus. De verdachten die hier zitten, moeten naar een penitentiaire inrichting, maar daar is geen plek. De noodmaatregel die is opgelegd, is dat gedetineerden uit gevangenissen nu eerder worden vrijgelaten om ruimte te maken voor deze verdachten. Dat bevestigt het ministerie in een reactie aan de krant.

Momenteel vinden er onderhandelingen plaats met de reclassering om op korte termijn 310 gevangenen met een enkelband naar huis te sturen, om zo meer ruimte in de gevangenissen te creëren. Gevangenen worden nu al eerder vrijgelaten om plek vrij te maken voor andere veroordeelden.