Het personeel van de Europese Centrale Bank is ontstemd over uitspraken van een van de directeuren over het klimaatbeleid en hoe werknemers daarin moeten staan. Directielid Frank Elderson heeft volgens Bloomberg en de Financial Times gezegd dat nieuwe rekruten 'geherprogrammeerd' zouden moeten worden, zodat zij het groene beleid van de ECB steunen. 'Een onbegrijpelijke uitspraak', vindt BNR's huiseconoom Han de Jong. (ANP / EPA)

Volgens De Jong klinkt het alsof Elderson vindt dat wie zijn mening niet deelt, heropgevoed moet worden. 'Je vraagt je toch af wat dat voor een houding is. Het is hier geen Noord-Korea, hopelijk is de ECB toch ook geen sekte.' De Jong vindt dat de centrale bank juist ruimte moet geven aan vrije geesten en andersdenkenden. 'De ECB moet beleid maken in een heel onzekere wereld en dan wil je juist veel discussie. Om dat op zo'n manier de kop in te drukken, ik vind het wel heel erg makkelijk.'

Of klimaatverandering bij de doelstellingen van een centrale bank hoort, vindt De Jong een belangrijke vraag. 'De bredere kwestie is inderdaad of een centrale bank klimaatbeleid moet voeren. Daar zal binnen de ECB zeker wel steun voor zijn, maar het staat helemaal niet in het mandaat van de ECB.' Wat wel in dat mandaat staat: dat ze moeten zorgen voor prijsstabiliteit en dat ze het algemene beleid van de EU zouden moeten ondersteunen. 'Daar kun je een enorme boom over opzetten, wat had dan precies betekent', zegt De Jong.

De Jong wijst erop dat wie klimaatbeleid gaat voeren als bank, net zo goed een beleid kan voeren op digitalisering, huisvesting of onderwijs. 'Mission creep is nadrukkelijk aanwezig', zegt De Jong, die erop wijst dat het beeld bij andere centrale banken compleet anders is. Fed-voorzitter Jerome Powell wees desgevraagd tijdens een persconferentie erop dat zulke zaken niet in zijn mandaat staan. Eldersons baas Christine Lagarde heeft weliswaar sussende woorden gesproken, maar naar wat binnenskamers over tafel is gegaan, kan De Jong alleen maar raden. Wat hem betreft is Eldersons positie onhoudbaar.